Az amerikai repülõjáratokról a mobilok kitiltása az utasok kényelmére hivatkozva

Az InformationWeek tudósítása szerint a szállítással és infrastruktúrával foglalkozó képviselõházi bizottság elfogadta a Halting Airplane Noise to Give Us Peace (Hang Up) Act névre keresztelt törvényjavaslatban foglaltakat, ezt követõen pedig a teljes képviselõház elé kerülhet a dokumentum. Amennyiben életbe lép az új törvény, az amerikai repülõjáratokról a mobilokat kitiltó ideiglenes döntés véglegessé válhat.

Nem biztonsági, illetve technikai okokkal indokolják a javaslat jogosultságát annak támogatói, hanem fõként az utasok nagyobb kényelmére hivatkozva. Szerintük ugyanis a legtöbb utast zavarja a mások által folytatott hosszas telefonbeszélgetések tömege. A sokszor amúgy is zsúfolt járatokon ezért a legnagyobb nyugalomra törekednek.

A megfigyeléssel egybeesik az amerikai utaskísérõket tömörítõ Association of Flight Attendants-CWA (AFA-CWA) korábbi felmérése is, amely szerint a megkérdezettek 63 százaléka számûzné a mobilokat a repülõkrõl. A több mint 50 ezer tagot magába foglaló szövetség már hónapokkal ezelõtt üdvözölte az elsõ ilyen irányú lépéseket, viszont egy ilyen amerikai törvény bonyodalmakat okozhatna a nemzetközi járatokon. Az Európai Unió ugyanezen idõ alatt ugyanis a hívások engedélyezésén dolgozik, így itt mindenképpen egyeztetésekre lesz szükség. A mobil készülékeket a megfelelõ magasság elérése elõtt és a landolás alatt jelenleg is kikapcsolva kell tartani, ez azonban biztonsági okok és jogi viták miatt van így.

A javaslat továbbra is engedélyezné a fedélzeti Wi-Fi használatát az utasok számára, a személyzet tagjai pedig kivételt képeznének a rendelkezés alól, õk bármikor igénybe vehetnék saját készülékeiket.

A cikkhez kapcsolódó linkek:

Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok | Find us on Google+