3,3 milliárd mobil világszerte

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) legfrissebb felmérése szerint jelenleg 3,3 milliárd ember használ mobiltelefont világszerte, ami a Föld teljes népességének mintegy a felét jelenti.

Az utóbbi évek hihetetlen mértékû növekedése mögött az áll, hogy a szegényebb térségekben rohamléptekkel nõ a mobiltulajdonosok száma, már csak azért is, mivel itt a vezetékes távközlési infrastruktúra elmaradottsága miatt amúgy is óriási elõrelépést jelent egy mobiltelefon. Ezt kiegészíti, hogy a készülékek ára elérte azt az alsó szintet, ami végül hatalmas keresletet gerjesztett a fejlõdõ világban; a folyamat egyértelmû nyertese a Nokia, amely méreténél fogva megfelelõ mennyiségû olcsó mobiltelefont tud gyártani és értékesíteni a ráfizetés veszélye nélkül.

Miközben tehát 2006-2007 folyamán a teljes mobilpiac 22 százalékkal gyarapodott, Afrikában és Ázsiában 39, illetve 28 százalékkal több mobilt adtak el, mint a megelõzõ évben. Csak Indiában és Kínában 154 millióval, illetve 143 millióval nõtt a mobiltelefon-elõfizetõk száma az elmúlt két év folyamán. Eközben a vezetékes telefon-elõfizetések száma alig 1 százalékkal emelkedett világszerte, ami egyértelmû stagnálást jelent. Az internet viszont nyilvánvaló felszálló ágban van, elsõsorban a fejlett térségekben: itt a szélessávú elõfizetések aránya eléri a 66 százalékot, míg a fejlett országokban ugyanez alig 1 százalék.

A cikkhez kapcsolódó linkek:

Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok | Find us on Google+